HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Tips

In het kader van de komende werpinstructie wil ik hier een beetje uitleg geven over het gebruik van voorslagen, en wat algemene tips geven.

 

Waarom een voorslag?

Heel simpel, de krachten die optreden bij het ingooien van 150 tot 200 gram lood zijn dusdanig groot dat de hoofdlijn dit niet kan trekken. Een enkele keer, en dan voorzichtig ingegegooid zal nog wel gaan maar als je een beetje kracht zet dan trek je er zo doorheen. In het beste geval valt het lood dan achter je neer, in het slechtste geval vliegt het een compleet andere kant op dan je bedoeld had, en raakt het een omstander.

Kortom een voorslag gebruiken dus!

Beste leden van H.S.V. Westkapelle,

Zoals in de mail al  te lezen was, zullen de mensen van Surfcast Flanders op 22 juli een werpinstructie geven. De instructie wordt verzorgd door Danny Moeskops, en Yves Verrijckt.

Meer over de capaciteiten van deze heren kun je hier en hier vinden. Ter informatie, Danny Moeskops is op dit moment houder van vijf! wereldrecords, zijn grootste afstand is 278.96 meter met 150 gram en 0.31mm nylon.

 

We verzamelen doen we om 17:00 bij BeachClub Bluv!, waar we eerst de inwendige mens verzorgen. Deskundigen uit het bestuur zeggen namelijk dat met een volle maag beter gegooid wordt.

Daarna zal op het strand aldaar de werpinstructie plaatsvinden.

Het kan zijn dat de werplocatie nog gewijzigd wordt, dit is afhankelijk van de drukte op het strand!

Om één en ander veilig te laten verlopen willen we vragen om een degelijke voorslag te gebruiken, nl minimaal 60/100 nylon, of een gevlochten voorslag met een trekkracht van minimaal 20 Kg.

Meer informatie en tips staan op deze pagina.

De stranden tussen westkapelle en Vlissingen hebben als voordeel dat diep water binnen werpbereik ligt. Nu heeft Cruijff ooit gezegd "Elk voordeel heb zn nadeel", in dit geval is dat dat er boten dicht langs het strand varen. Wanneer deze dat met voldoende snelheid doen, creeren deze een soort van vloedgolf, wat in het beste geval natte voeten oplevert, en in het slechtste geval verlies van hengels, spullen of erger.

Overdreven?

André Cijvat (www.zoutelandeopfoto.nl) heeft dit prachtig in beeld gebracht:

Afgelopen najaar bleek bij de vele wedstrijden die bij Zoutelande gevist werden dat het opgespoten zand behoorlijk aan het verdwijnen is.

Dat heeft voor de sportvissers als gevolg dat de gevreesde "Kleirand" weer bloot komt.

In en aan deze rand hangt al voor honderden euro's aan lood, haken en onderlijnen, en valt er op sommige plaatsen niet meer te vissen. Wanneer je een gevlochten lijn van meer dan 20kg trekkracht twee keer op rij aftrekt dan mag je dat gerust stellen vind ik.