HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Eerste forumdag een groot succes!

Eindelijk was het dan zover, de eerste kayakvisdag van Nederland. Auke en ik hadden al een tijdje het idee voor het organiseren van een dag waar alle kayakvissers in Nederland hun hart op kunnen halen. 5 Juli om 11.00 kwamen er dan ook 16 kayakvissers naar de Schelphoek in Serooskerke voor de eerste forumdag.

 

Het kayakvissen is overgewaaid vanuit Amerika en voor sommige in Nederland niet meer weg te denken. Een aantal pioneers zijn hiermee dan ook begonnen en al gauw sloeg de vonk over bij tientallen andere vissers. Vissen op plaatsen waar je normaal niet kan komen, dicht bij de natuur zijn, het vissen in stilte, allemaal redenen om eraan verslaafd te raken.

Na een tijd van speculeren over de juiste datum kwam 5 juli uit de bus rollen als meest geschikt. Maarja, hoeveel mensen zullen er geïnteresseerd zijn? Het was al snel duidelijk dat meer mensen enthousiast waren. Zodoende begon 5 juli 2009 de eerste kayakvisdag van Nederland. De schelphoek was de meest ideale locatie, relatief centraal gelegen, goed bevisbaar met wind en er is vis aanwezig. Drie factoren die voor de meeste kayakvissers van belang zijn.

Ik moest eerst een ander lid ophalen, Onno, zijn auto was gestolen en zijn nieuwe dakdragers waren nog niet binnen. Dus met twee kayaks op de auto zijn we na een bakje koffie naar de Schelphoek gereden.

Na een korte kennismaking en het schudden van de nodige handen kon er begonnen worden met het optuigen van de kayaks. Deze dag waren alle soorten vertegenwoordigd, Hobie, Bic, Ocean etc. Er was dan ook de mogelijkheid om andere kayaks uit te proberen.

Rien heeft zelfs een motor op zijn kayak zitten, hier was iedereen wel in geïnteresseerd. Deze is afkomstig uit Engeland, voor meer informatie verwijs ik u naar http://www.stealthdrive.co.nz/. Of dit nog iets met kayakken te maken heeft is de vraag. Maar als er veel stroming staat is het volgens mij toch wel een uitkomst.

Bij het kayakvissen is het grootste probleem de ruimte. De opbergmogelijkheden bevinden zich voornamelijk achter je rug, wat soms lastig is tijdens het vissen. Iedereen heeft zijn kayak dan ook op een bepaalde manier ‘gerigged,’ om zo effectief mogelijk te kunnen vissen. Elke kayak is dus weer anders en op zo een dag kun je dan ook nog veel leren over het ‘riggen’ van je kayak.

De mannen van viskayaks.nl waren ook aanwezig en een aantal leden van het forum (of vrienden ervan) hebben dan ook een Hobie Mirage Outback gehuurd. Zo konden ook kayak-loze personen deelnemen aan deze fantastische dag.

 

Na een heleboel sterke visverhalen en het schieten van prachtige plaatjes gingen de eerste kayaks het water in. Een prachtig gezicht, 16 kayaks op een rij, en allemaal op het water voor maar 1 doel: Zeebaars!

Het weer was perfect, lekkere temperatuur en geen wind, ideale omstandigheden om deze dag tot een geslaagd einde te brengen. Er waren zelfs zoetwater vissers bij die nog geen ervaring hadden op het zoute nat. Maar dit bleek niet uit te maken.

In de kayak is het makkelijk om regelmatig van plaats te veranderen, zo kun je dus met de stroom mee de hele dijk afvissen. Ook is er de mogelijkheid tot het ankervissen. Beide mogelijkheden werden dan ook toegepast. Er werd zowel met oppervlaktepluggen, dieplopende pluggen en lepels gevist. Er werd al verwacht dat de visserij niet super zou zijn en dat bleek ook zo te zijn. Omdat er zowel binnendijks als buitendijks gevist kon worden, zijn er diverse plekken afgevist. René begon als eerste met een makreel, die hij trawlend ving aan de binnenkant van de dijk. Ook trawlen (varen met kunstaas) kan een hele effectieve manier van vissen zijn op zowel zeebaars, makreel als geep.

Daarna werd het toch wel verdacht stil, toch werd er actief gevist en veel gewisseld van kunstaas. De dijk werd dan ook secuur afgevist, maar er waren geen baarzen geïnteresseerd in ons kunstaas.

Ik vaarde naast Ronald en hij was aan het trawlen met twee hengels tegelijk met aan de ene hengel een More-silda lepel en aan de andere een Lucky Craft Staysee. We waren tussen de mosselpercelen aan vissen terwijl opeens beide hengels krom stonden, een dubbele hook-up! Als dit gebeurd kun je er bijna zeker van zijn dat het makrelen zijn, en ja hoor twee prachtige makrelen aan boord van zijn Hobie Mirage Outback.

 

Toen was het tijd voor een korte pauze op de onder water staande bunker. Met een aantal andere kayakkers hier even uitgerust. Om vervolgens weer verder te gaan.

 

De wind was wat aangetrokken, wat het varen moeilijker maakte. De visserij bleef slecht en het was al een uur of 6, dus het was de hoogste tijd om de trailerhelling op te zoeken.

De vangsten waren niet om over naar huis te schrijven. Toch waren er nog wel een paar baarsjes gevangen, maar niet van groot formaat. Jeroen wist de hoogste score te behalen met 4 makrelen. Hij had nog nooit gevist op het zoute water vanuit de kayak, dus voor hem een nieuwe ervaring wat de nodige vruchten heeft afgeworpen.

Omdat dit de eerste forumdag was wilde we het geheel speciaal maken door aan het einde een barbecue te organiseren. René had dan ook via het forum een lijst opgesteld met mogelijke barbecue pakketten en zodoende kon iedereen er een uitkiezen. ’s Avonds hebben we de barbecues aangestoken en de dag nog eens rustig doorgenomen. Om 9 uur ging iedereen weer verbrand, maar vol nieuwe ervaringen naar huis.

 

Het was een geslaagde eerste forumdag en er was dan ook animo voor een tweede dag, maar dan op het zoete water. Voor meer informatie hierover, kijk regelmatig op http://forum.kayakvisser.nl

Thomas van Sluijs