HSV Westkapelle  HSV Westkapelle
 • Vijftig tinten blauw, the movie!

 • Noorwegen 2014

  Kayak vissen Noorwegen 2014 from Thomas van Sluijs on Vimeo.

 • WK Kust Junioren 2014 Frankrijk (7)

  Dik verdiend wereldkampioenschap!

  Nu we met een goed gevoel weer thuis zijn gekomen willen we in een terugblik nog terugkijken op ons afgelopen wk en de uitslagen van onze eigen doorgeven voor wie de link op internet ( ffpmborddemer.com ) niet kon vinden. Het is weer een super WK geweest met niet alleen een wereldtitel voor het team, maar ook de derde plaats voor (Kristiaanbons), de vijfde plaats voor Kees, de zevende voor Marco,de achtste voor Lennard. Matthijs eindigde in het midden van de deelnemersveld, maar heeft belangrijke punten binnengehaald op dagen dat anderen een off-day of een slechte plaats hadden! Eigenlijk kunnen we terecht opmerken, dat deze titel het resultaat is van een sterk collectief, gesmeed door enthousiasme en kennis van de coaches Frank en Henri! Het SPRO/Sportvisserij Nederland team is al jaren een topper in het vissen in de zuidelijke landen. Het bewijs daarvan zijn de derde plaatsen in 2011 (Italië) en 2013 (Spanje) en de dubbele wereldtitel (team en individueel Jeromy van Houdt) in 2012 in Montenegro. Ook daarvoor zijn in de laatste 15 jaar al vele podiumplaatsen behaald. Een gevolg van het uitstekend oppakken van het beleidsplan, dat de intussen overleden bestuursliddhr. Dick Enkelaar binnen Sportvisserij Nederland heeft opgezet. Intussen behoort Nederland tot de beste drie landen in de ranking van het junioren kustvissen, misschien wel de nummer één op dit moment!!!!!!!

  In onze magazines “Zeehengelsport” en “HetVisBlad” komen we nog wel terug op hoe wij aan de top gekomen zijn met de voorwaarden om als team optimaal te kunnen presteren. Ook zullen we belichten hoe je aan de Franse Atlantische kust gericht op zeebaars en harder kunt vissen. Interessant voor wie tijdens zijn vakantie voor zeker vis wil vangen op deze prachtige uitgestrekte stranden.

  We willen zeker onze sponsor SPRO Sports Professionals nogmaals bedanken, want sinds zij ons team sponsoren en ruimhartig voorziet van de beste hengelsport- materialen, zes jaar geleden, zijn wij niet meer uit de top drie geweest! Ook Sportvisserij Nederland verdient een pluim, omdat zij het mogelijk maken dat wij elk jaar weer het wereldkampioenschap kunnen bezoeken. Namens het team nogmaals hartelijk bedankt!

  Volgend jaar is het wereldkampioenschap kustvissen voor junioren in ons eigen land, op de stranden van het kustplaatsje Domburg, een gelegenheid om aan onze supporters te laten zien hoe je toewerkt naar een topprestatie. Op voorhand zeggen we niet dat we opnieuw wereldkampioen worden, maar we behoren samen met onze Engelse vrienden tot de kandidaten!

  Op de foto: De wereldkampioenen na de prijsuitreiking

  Namens het SPRO/Sportvisserij Nederland team,

  Henri Karremans

   

 • WK Kust Junioren 2014 Frankrijk (6)

  Wereldkampioen !!!!!!!!!!!!

  Het werd zoals door de coaches van het SPRO/Sportvisserij Nederland team gisteren al voorspeld is een taaie wedstrijd voor ons team. We hadden slechte nummers geloot, maar de wil om te winnen was groot! In drie vakken hebben we gelukkig nog wat punten kunnen scoren, maar in twee sectoren was weinig te halen. Kristiaan was vandaag super en won met overmacht het dagklassement. Lennard pakte een keurige derde plaats in zijn vak en Kees werd vierde in zijn vak. Helaas moesten Marco en Matthijs het doen met een respectievelijk zesde en zevende positie. Genoeg om vandaag vierde te worden! En dat betekende ………….. het wereldkampioenschap was binnen!!!!! Als kers op de taart steeg Kristiaan nog door naar de ”bronzen plak”. Alles bij elkaar een prima prestatie van het SPRO/Sportvisserij Nederland team. Portugal is tweede geworden, Frankrijk derde. Engeland werd achter ons vandaag vijfde en zakte naar de vierde plaats. Gelukkig voor hen werd Ben Harrison de individuele wereldkampioen, voor de Portugees José Dinis en onze Kristiaan!

  Bij dezen willen we Sponsor Spro Sports Professionals, Sportvisserij Nederland bedanken en ook alle volgers via de diverse sites!

  Voor vandaag een kort verslag, want we moeten naar de huldiging en alles nog opruimen. Morgenochtend, zaterdag, vertrekken we om vijf uur weer naar Nederland! Zondagmiddag volgt nog een terugblik …………

  Op de foto’s:

  Foto 35 Bronzen Kristiaan

  Foto 36 Nog vol goede moed

  Foto 37 Gouden Team

  Foto 38 Samen met de Engelse vrienden

  Namens het team,

  Frank en Henri

 • WK Kust Junioren 2014 Frankrijk (5)

  Prima dag voor Nederland ………..

  De derde dag op een wereldkampioenschap is altijd een heel belangrijke dag. Meestal valt er dan wel één van de podiumkandidaten terug en laat belangrijke punten liggen. Wij hoopten dat niet te worden en onze wens is uitgekomen. Met een vliegende start, we hadden binnen 20 minuten al drie jongens met een mooie zeebaars, maakte het Spro/Sportvisserij Nederland team duidelijk dat met ons niet te spotten viel. We vingen ook de grotere exemplaren, omdat we de onderlijnen aangepast hadden aan de hogere golven. Om toch bij de vis te komen zijn we in enkele vakken ook teruggegaan naar onderlijnen met twee haken met meer aas. Het aantal baarzen dat je vangt is met het ruwer worden van de zee minder, maar groter. Dat inspelen op de omstandigheden is erg belangrijk! Andere landen zoals Engeland, Italië en in mindere mate Portugal, onze naaste concurrenten, gingen met de omstandigheden minder goed om. En zoals we gisteren al opmerkten hadden we redelijk tot goede gelote plaatsen. We hebben de omstandigheden volledig uitgebuit en zijn voor de tweede dag achter elkaareerste geworden! Kees had vandaag het nummer van Marco gisteren (laatste nummer parcours) en won niet alleen zijn vak met acht vissen, maar won net als Marco gisteren het dagklassement! Kristiaan herstelde zich vandaag van het debacle van de tweede wedstrijd en wist vier baarzen, waaronder drie exemplaren van boven de 40 cm, te vangen. Hij won daarmee ook met overmacht zijn vak. Matthijs ving het eerste uur al twee grote baarzen, maar kon er echter geen bijvangen. Toch leverde dat een tweede plaats in zijn vak op. Marco had een heel moeilijke start op een lastig nummer en zag het even niet meer zitten, maar de coaches Frank en Henri wisten het moreel op te krikken en warempel zijn moment kwam toch …………Een mooie baars en tarbotje vergrepen zich aan zijn aas en belangrijke punten , een tweede sectorplaats, voor ons team liepen binnen. Lennard had ook al binnen een uur een mooie baars, maar daar kwam helaas niets meer bij. Maar omdat de vangst in dat vak heel slecht was werd hij toch eerste in zijn sector! Toen wisten we zeker dat de dagwinst ons niet meer kon ontglippen. Het wachten was op het opmaken van de uitslag en wie er punten hadden verloren. Engeland was de grote verliezer van de dag met een zesde plaats, waardoor we met nog één wedstrijd te gaan 5 wedstrijdpunten voorsprong hebben op Engeland en Portugal. Het moet dus kunnen …………………..Het zilver is al bereikt, maar we gaan voor de top!

  Het weer is bij ons ook wat minder geworden en daarom zijn we sponsor Spro zeer dankbaar voor ons kledingpakket. De blauwe SPRO hoody en soepele SPRO regenjas zijn winddichte kledingstukken met een enorme bewegingsvrijheid, waardoor je niet belemmerd wordt bij het gooien. Morgen volgt de laatste wedstrijd , maar het team is er nog niet van overtuigd , dat de winst al binnen is. We hebben namelijk stekken geloot, waar al twee dagen heel slecht wordt gevangen. Het plan wordt om op de slechte plaatsen in het eerste uur, als er nog weinig water staat, enkele baarzen te verleiden om voldoende voorsprong te pakken om de wedstrijd uit te vissen. We zullen het zien ……….. Rond 17.00 uur laten we het weten! Tot die tijd zal er “radiostilte” zijn om de organisatie en de leiding van het Spro/Sportvisserij Nederland team de gelegenheid te geven om alles te berekenen en een verantwoorde uitslag te maken.

  Op de foto’s:

  Foto 29 spanning voor de wedstrijd

  Foto 30 Matthijs biedt vis aan

  Foto 31Kristiaan vangt weer een vis

  Foto 32 Kees met één van zijn baarsjes

  Vandaag:                                                                Totaal:

  Landen:                                                               

  1 Nederland                                                         1 Nederland 5 pnt.

  2 Frankrijk                                                                          2 Engeland  10 pnt.

  3 Spanje                                                                             3 Portugal    10 pnt.

  4 Portugal                                                                          4 Frankrijk    12 pnt.

  5 Kroatië                                                                             5 Italië           14 pnt.

  6 Engeland                                                                         6 Kroatië       16 pnt.

  7 Italië                                                                                 7 Spanje        17 pnt.

  Voorlopig individueel klassement:

  1 Marco Mol Nederland 20 pnt

  2 Callum Graham Engeland 20 pnt

  3 Kees Gillissen Nederland 27 pnt

  7 Kristiaan Minderhoud Nederland 39 pnt

  8 Lennard Noorthoek Nederland 39 pnt

  12 Matthijs Janisse Nederland 45 pnt

  Namens het SPRO/Sportvisserij Nederland team,

  Frank en Henri

                                                                                    

 • WK Kust Junioren 2014 Frankrijk (4)

  Goede zaken gedaan ………..

  Niet altijd gaat alles naar wens en moet je het nemen zoals het gebeurt. Dat is wat het SPRO/Sportvisserij Nederland Team deze tweede wedstrijd overkwam! De uitstekende uitgangspositie voor Kristiaan Minderhoud individueel is totaal verloren gegaan, omdat Kristaan helaas geen vis wist te vangen. Dat was volledig te wijten aan een onnoemelijk slechte sectorplaats, want gisteren verloor Lennard Noorthoek daar veel punten. Maar de rest van het team is knap overeind gebleven met zelfs een individuele overwinning “overall” voor Marco Mol! Hij ving maar liefst 7 baarzen en een dorade, waarvan een tweetal exemplaren van boven de 40 cm. Lennard ving maar twee vissen, maar dat was verrassend genoeg voor het hele team toch een eerste plaats. Kees Gillissen wist met vier vissen een knappe tweede plaats te behalen. Ook Matthijs Janisse stond op een slechte plaats, maar hij wist uiteindelijk gelukkig voor ons nog twee tellende vissen en één ondermaatse te vangen, goed voor een vijfde sectorplaats. Samen voldoende voor een prima eerste plaats!

  Omdat Engeland derde werd zijn we gestegen naar de gedeelde eerste               plaats met Engeland!!!! Portugal volgt op de derde plaats. Maar we juichen nog niet te hard, want er wachten ons nog twee zware dagen. Elke dag veranderen de omstandigheden en zijn er andere plaatsen, waar de vis gevangen wordt. De baarzen worden gevangen op onderlijnen van Spro Norway Sea Power hoofdlijn 40/00 met lange sleeplijnen van Gamakatsu carbon met F314 haken maat 10. Op sommige stekken wordt de vis ver uit de kust gevangen, op andere plaatsen is het zoeken naar elk visje dat wil toehappen in de kokerwormen, koreanen en slijkzagertjes. Morgen lijken onze gelote plaatsen oké, maar we bereiden ons voor op een harde confrontatie met Engeland, Franrijk en Portugal. Voor ons zijn dat de mede podiumkandidaten! Maar outsider Italië kan nog wel een roet in het eten gooien…………. Marco staat voorlopig op een tweede plaats individueel! We zijn telefonisch moeilijk bereikbaar, omdat we vissen in een natuurgebied, waar géén ontvangst mogelijk is!

  Maar de wil om het af te maken is er ………………..

  Voor volledige uitslagen bezoek de Franse site: www.ffpmborddemer.com

  Op de foto’s vandaag:

  Foto 25 We worden netjes met de tractor weggebracht

  Foto 26 Lennard met een leuk baarsje

  Foto 27 Kees sleept weer een vis binnen

  Foto 28 Marco met een baars van 44cm

  Morgen weer een update rond 19.00 uur!

  Namens het Spro/Sportvisserij Nederland team,

  Frank en Henri

   

 • WK Kust Junioren 2014 Frankrijk (2)

  Zeer matige visserij op officiële training

  De officiële training bracht wat iedereen verwachtte:  op het "rivierstrand L’Embellie" werd met het warme weer en een aflandige wind zeer weinig gevangen. Portugal, toch een land met een verfijnde visserij wist met vijf deelnemers slechts één vis te vangen! Ook het SPRO/Sportvisserij Nederland team had te lijden onder de matige vangsten. Marco ving twee maatse vissen, Lennard één maatse en een ondermaatse, Matthijs één maatse vis, maar Kees en Kristiaan bleven helaas zonder vis. De vangst bestond voornamelijk uit kleine dorades, enkele tongetjes en één geep. Geen beste dag, maar dit was maar de training en op dit parcours komen we niet meer terug. Vanaf morgen worden alle tellende wedstrijden op het strand "Point Espagnole" vervist. Een strand, waar we in onze eigen vrije trainingen goed zeebaars hebben gevangen! Alle teams starten weer vanaf nul en het wereldkampioenschap kan dan pas echt beginnen. De jongens van ons team kijken echt naar uit naar de eerste serieuze confrontatie………….

  Engeland tekende in de training voor de overwinning met vier personen met vis, gevolgd door Italië en Kroatië.  Voor Het SPRO/Sportvisserij  Nederland restte slechts een zesde  plaats. De beste Nederlanders waren de nieuwkomers Marco Mol met een zevende plaats en Matthijs Janisse met een achtste plaats. De organisatie is overigens prima! Alleen het parcours was verkeerd uitgezet. Normaal gesproken en volgens de regels staan de plaatsen van links naar rechts uit, maar de Franse organisatie begon van rechts naar links. Vanaf morgen is toegezegd dat alles volgens de regels zal zijn! We worden gelukkig met tractoren met karren naar onze plaats gebracht, want er zijn weinig overgangen  en het is ver lopen …………. De wind gaat aantrekken en we krijgen mogelijk wat regen. Nederlands weer derhalve en laten we maar hopen dat er een positieve uitslag te melden is! Vandaag géén foto’s met vis , want door het catch en release systeem zijn we er té laat bij als er zo weinig vis gevangen wordt ……………  De totale uitslag is vanaf vandaag ook te vinden op de officiële site van de Franse bond:  www.ffpmborddemer.com

  Op de foto’s:

  Foto 14 Matthijs in actie

  Foto 15 Coach Frank geeft tips aan Kees

  Foto 16 Marco geconcentreerd

  Foto 17 Lennard houdt z’n top in de gaten

  Foto 18 Overzicht van het strand L’Embellie"

  Morgen rond 19.00 uur een update van de eerste tellende wedstrijd!

  Namens het team,                                                                                                                   Frank en Henri   

   

 • WK Kust Junioren 2014 Frankrijk (1)

  Prima visserij op trainingsdagen wereldkampioenschap kustvissen voor junioren

  De eerste trainingen van het SPRO/Sportvisserij Nederland team zitten er op. De jongens kunnen daarover zeer zeker tevreden zijn, want op alle twee de stranden waar het WK gehouden gaat worden is er goed vis gevangen. Ook heel erg gevarieerd, want behalve behoorlijk wat zeebaars en dorades werden er ook grote zeetongen, bot, schol en een enkel pietermannetje gevangen! Alleen de harder liet zich nog niet zien, maar dat kwam vooral omdat de weersomstandigheden voor deze vissoort niet ideaal zijn op dit moment. Door de harde wind van de afgelopen dagen was de zee behoorlijk ruw en harder komt dan niet onder de kust.

  Vrijdag heeft het team op het strand L’Embellie getraind en daar werden de grote tongen, bot en de dorades gevangen. Het water was er bruin gekleurd door de uitstroom van de rivier, maar de vis trok zich daar niet van aan. Het aas wat we bij de organisatie hadden gekocht was prima van kwaliteit en bestond uit kokerwormen, slijkzagers en Koreanen. We hadden uit Nederland zelf ook nog slijkaas meegebracht en ook dat bleek voor de vissen een delicatesse. De vis werd door onze jongens met name met een onderlijn achter het lood gevangen en was opgebouwd in diverse diktes Gamakatsu Fluocarbon. Als haken werden de Gamakatsu F314 haken, maat 10, gemonteerd. Dit is vlijmscherpe haak, die voor elke visserij in te zetten is. Vooral de tongen gaven aan zo’n lijn hele leuke sport ……………. Met gewone onderlijnen werd ook wel vis gevangen, maar beduidend minder en kleiner.

  Het strand “Point Espagnole” hebben we op zaterdag uitgetraind. Hier werd in de ruwere golven veel zeebaars gevangen. Mooie exemplaren tot aan 45 cm, maar ook veel scholenbaarsjes van zo’n twintig cm. Voor de wedstrijd gaan alle vissen vanaf 15 cm tellen, worden ter plaatse gemeten en meteen weer teruggezet. Hoe groter de vis in cm, hoe meer punten je er voor krijgt. Een prima “catch and release systeem”, want elke vis heeft bijna 100 % overlevingskansen. Dit strand kent diepe muien en ondiepe zandbanken en het maakt straks in de wedstrijden echt wel uit welke plaats je loot. Bovendien weten we nog niet zeker of we volgende week op dit strand kunnen vissen, want er wordt best wel veel wind voorspeld voor de wedstrijddagen. Op de captainsmeeting zondagmiddag weten we meer, want dan worden de stranden bekend gemaakt en geloot voor de plaatsen. We hebben dan de officiële opening al achter de rug, want die is ’s morgens. En hoe we er echt voorstaan, zien we waarschijnlijk maandag tijdens de officiële training! Het team is er klaar voor. Alles gaat wijken voor een goed resultaat. Lennard heeft zelfs het roken opgegeven! Nu nog bevestiging van de geslaagde twee trainings-dagen ……………….

  Op de foto’s:

  Foto 1 Marco mol met een mooie tong

  Foto 2 Overzicht strand “ L’ Embellie”

  Foto 3 Ook Kees met een tong van 42 cm

  Foto 4 Matthijs met een dorade

  Foto 5 Lennard met een baars

  Foto 6 Overzicht van het strand “Point Espagnole”

  Foto 7 Een mooie baars voor Kristiaan

  Namens het team,

  De coaches Frank en Henri      

   

 • Nederlandse meter

  Na de meters in Guineé-Bissau was het weer tijd om in Nederland ook op zoek te gaan naar de meters. Wat zwemt er eigenlijk van 1 meter plus in Nederland rond. In het zoute water spreek je dan al gauw over inheemse soorten zoals een haai of een rog, de kabeljauwen van een meter vergeten we voor het gemak maar even. Om die meter te kunnen behalen moest er dus gekozen worden voor het zoete water. Hier kun je met kunstaas diverse vissen vangen, baars, snoek, snoekbaars en roofblei. Enkel de snoek bereikte uit deze selectie de magische grens van een meter. Vrijdag 28 februari werd koers gezet richting Gorinchem, waarvandaan ik 3 dagen wilde gaan vissen.

  Vrijdag 28 februari werd een mooi water opgezocht waar een redelijk visbestand aanwezig is. Het is echter wel een endje varen voordat je de toplocaties hebt bereikt. Maar eenmaal op de goede stek ving ik slepend met een jigkopje van 14 gram en een groene shad als snel een mooie snoekbaars.

  1

  Op deze stek ving ik vervolgens nog 4 snoekbaarzen, allemaal van ongeveer hetzelfde formaat. Op de terugweg werd ik vergezeld door een bever die mij niet in de gaten had. Ik kon hem naderen tot een halve meter en toen was hij na een klap met zijn staart weer verdwenen. Even later voel ik een aanbeet op dezelfde groene shad en vervolgens hangt er en dood gewicht aan. Ik verwacht dat ik vast zit aan een boom, maar opeens begint die boom te bewegen. Dan is het duidelijk hier hangt een mooie snoek aan. Helaas is de snoek niet van plan om te vechten en binnen luttele tellen ligt ze al naast de kayak.

  2

  Zaterdag 1 maart twee andere stekken aangedaan en na 2 minuten op het water hangt er alweer een snoek aan, helaas lost deze vis zich en vangen we voor de rest van de dag niks meer! Zondag 2 maart weer op zoek naar een nieuwe stek. Afgesproken met 4 man, en dan is de kans op vis toch altijd wat groter. Ook hier mis ik na enkele minuten in het begin al twee vissen. Maar een endje verder komt de vis wel een beetje los. Eerst vangt Martin een mooie snoek en daarna haak ik zelf ook een sterk snoekje, weliswaar geen monster, maar alsnog een prachtvis om te vangen. Helaas lost de vis zich net naast de kayak. Niek en Martin vangen op deze plek allebei een mooie baars. Nadat we omgedraaid zijn vissen we langs een stuk waar redelijk wat vis lijkt te liggen op de fishfinder. En ja hoor Niek vangt hier al trollend met een plugje een snoek en een snoekbaars. Zijn hatrick voor de dag is compleet.

  3

  Zelf vang ik op de terugweg langs een rietkraagje nog een klein snoekje en daarna zijn we naar de startlocatie gevaren. Een weekend met prachtig weer en een hoop nieuwe kennis!

  4

  5

  Groet,

  Thomas

 • Een wereld alleen, de film!

 • Een wereld alleen

  'Een wereld alleen'

  GuineeBissau1
  Vele tropische bestemmingen zijn al lang ontdekt en bekend, andere moeten nog worden gevonden. Deze onontdekte locaties op de wereld zullen op korte termijn niet veel veranderen, teveel scheidt ons van hen in cultuur, ruimte en tijd. De Bijagos Archipel in Guinee Bissau is zo'n plek, een ongerepte eilandengroep van 88, waarvan slechts 23 bewoond met palmen omzoomde, eilanden in de Atlantsiche Oceaan, voor de kust van West-Afrika.

 • Kayakvissen Noorwegen 2013

  Kayakvissen Noorwegen 2013

   

  Donderdag 16 mei ging om half 4 de wekker, zodoende konden we om 04.00 uur vertrekken richting Oslo, een reis van circa 15 uur. Tijdens de reis weinig oponthoud dus lekker op tijd bij het hotel, na even een snelle douche en een biertje werd de mand opgezocht. De volgende dag was het namelijk weer vroeg tijd om te vertrekken naar onze eindbestemming in Mosvik, Noorwegen. Na een vlotte reis van nog zo een 9 uur kwamen we om 13.00 uur aan in het 10 persoonshuis, we konden het dan ook niet laten om nog snel even het water te verkennen. Al snel werden de eerste gullen gevangen, maar ondanks het mooie weer en de goede vangsten toch maar verkozen om eerst alles uit te pakken en even wat rust te genieten.

 • Liever ier, as tuus

  Liever ier, as tuus.

  Zondag 7 oktober vanwege het mooie najaarsweer richting het zoete water vertrokken. Met zulk weer zit je toch liever op het water dan op de bank. Een hoop nieuwe pluggen zorgde ervoor dat we ook dieper water konden bereiken. Er lag namelijk een mooie plaat van 6-9 meter diepte met verschillende prachtige obstakels en taluds. Af en toe wat wier maakt het soms lastig vissen, maar op het diepere water hadden we hier veel minder last van. Hier bleek dan ook de vis aanwezig te zijn.

  Groet, Thomas

 • Taai land

  Thailand, een land van onbeperkte mogelijkheden.

  Wie denkt aan vissen in het buiteland, denkt niet gelijk aan Thailand. Toch ging er tijdens de 3 weekse backpackreis een reishengel mee. Na de landing op Bangkok ben ik snel vertrokken richting het noorden. Pai was het perfecte hippie-dorp om uit te rusten en te genieten van de mooie omgeving. Een engelsman Dave had hier een piranha vijver, waarin enkele vissen zaten die je eigenlijk liever niet vangt. Het was er helaas niet druk, dus had ik de hele vijver voor mezelf. Als aas kreeg ik een zakje met maïs, ham, champignons en kip, een lekker ontbijtje dus. Met wat bindgaren bleef het prima aan de haak zitten, helaas had de vis er geen zin in. Uiteindelijk toch nog een mooie Leopard Catfish gevangen, welke ook nog eens een record bleek te zijn.

 • Kayakvissen Noorwegen 2012

  Kayakvissen Noorwegen 2012
  Vrijdag 27 april vertrokken 3 auto's met zes kayaks richting Noorwegen, ieder koos zijn eigen weg. Wij, Niek en ik kozen voor een overnachting in Oslo, ongeveer op de helft van de route. De reis ging ontzettend voorspoedig, met alleen wat oponthoud bij Göteborg. Vervolgens aangekomen in Oslo en na een pizza het bed ingekropen om de volgende dag richting Mosvik te rijden. De route bevatte vanaf dat moment voornamelijk 80 en 100 wegen, dus het schoot niet echt op. De natuur veranderde van mooi groen naar ijzig wit. De temperatuur op een hoogte van 2500 meter was zo'n 0 graden. Gelukkig lag onze visplaats op een lagere vlakte en daar was het dus aanzienlijk minder koud.
   
  Met 2 kayaks op dak reed het prima
  Ijzig wit

  Eenmaal aangekomen bij ons onderkomen voor de komende 7 dagen zagen we de andere 4 mannen al op het water hun eerste vissen vangen. Dit alles op nog geen 50 meter uit de kant! Eenmaal uitgepakt het niet kunnen laten en toch nog even het water op gekropen. Wat een spectaculaire taluds, vanaf de kant liep het direct af naar een diepte van zo'n 50 meter, terwijl er dieptes tot 700 meter gemeten zijn in het fjord. Onvoorstelbaar, en voor ons onvisbaar. Ons doel was het vissen met dieplopende pluggen en de taluds aan de kant afvissen. De grote vis komt daar achter de haring aan en op de dieptemeter waren de nodige aasballen te zien in de vorm van haring. De eerste gulletjes werden dan ook al snel gevangen, nog niet van record formaat maar op een 15-30 grams spinhengeltje met een plugje enorm leuk om te vangen. Iedereen wist zijn visje te vangen, dus iedereen was tevreden voor de eerste korte visdag.
  Aankomst in Mosvik
  4 Outbacks op stal
   
  De volgende dag rond 8 uur opstaan en op het gemakje de kayaks in orde maken voor de eerste volle dag op het water. Met 5 hobie outback's en 1 adventure island was trappen het devies. De afstand vanaf het appartement tot het water was zeker 100 meter, ideale locatie dus voor de perfecte visvakantie. Kayakkers nemen ieder hun eigen weg en hun eigen techniek voor lief, dus iedereen begon op zijn manier met vissen. Niek en ik probeerden ons geluk met wat trawlen langs de kanten, andere gingen vertikalen met shads. Beide manieren leverden vis op.  
  De tweede dag gingen we de andere kant op, richting 'de brug.' Wederom een schitterende stek met op de heenreis al de nodige vissen, bij de brug vingen we wat koolvisjes en verder het Skarnsundet in vingen we de eerste pollacken bij 'het huisje.' Hier zag je ze gewoon liggen op de dieptemeter. Even verderop weer zo'n stekkie en hier klapte een schitterende vis van 86 cm op de Storm Deep Thunder, na een enorme run dreef ik wat verder van de kant en hier was het inmiddels 70 meter diep. De vis wilde zo snel mogelijk naar de diepte en op een 15-30 grams Berkley Urban Spirit spinhengel een geweldige sport. Vaak geeft een pollack 2 runs en is daarna totaal uitgeteld. Zo kwam ook deze na enkele minuten aan boord.
  'De brug'
  Niek met een van de eerste gulletjes
  Lipgrip komt ook hier goed van pas, let op de prachtig getekende en onbeschadigde vissen
  Mann's stretch 15+ een wereldplug
   
  Dag drie werd begonnen in Straumen, de op één na snelste stroomversnelling in Noorwegen. Ook hier gaf de outback geen kick en heeft niemand zich onveilig gevoeld. Vorig jaar werd hier extreem goed gevangen, dat niet elk jaar hetzelfde is, bewees deze dag. Enkele visjes kwamen boven water, maar echt een vetpot was het niet. Toen de wind aantrok zijn we richting de kant gegaan om een nieuw plan te bedenken. Het leek iedereen verstandig om te verkassen naar onze accomodatie en vanuit daar nog wat te pielen. Vanwege het mooie weer was het een mooie dag op het water met de nodige gulletjes en af en toe wat andere soorten. Schar op de bijvanger, schelvis op de plug en zeewolf op de shad. Het kan allemaal in Noorwegen. Leo wist hier in de baai een schitterende zeewolf te vangen op een shadje, Ronald een leng van 80 cm op een hele levende haring en Daniël een schelvis van 70 cm. 
  Stroom genoeg
  Een doublet gulletjes
   
  Vanuit de accomodatie konden we ook naar de overkant van het fjord, dit was zo'n 4 km, dus even gas geven en je bent er. Daar wisten we al snel een tiental pollacken te vangen, allemaal van mooi formaat. Daarnaast kwamen ook de nodige gulletjes tussendoor. Die pollacken zitten toch op specifieke plaatsen, maar met zes man wordt er aardig wat water afgevist en worden ze zeker een keer gevonden. Vaak was het dubbel raak, omdat er ook gevist werd met een bijvanger. Soms
  Sfeerplaatje
  Ook vertikalend konden mooie vangsten geboekt worden
  Wat een sportvis!
  Helaas konden we de grote koolvissen niet vinden
  'Take a break'
   
  De laatste visdag voor Niek en mij was aangebroken, Leo en Theo vertrokken een dag later en Ronald en Daniël bleven nog een week. Om de laatste dag te vullen zijn we nogmaals naar de brug gegaan om te kijken of hier nog wat pollack te vangen was. Helaas was het koud en regenachtig en een vervelende wind maakte het moeilijk vissen. Dus Niek en ik zijn op tijd gestopt om alle spullen op te ruimen. Helaas was dit wat te vroeg, want Leo wist later in de middag met een licht shadje een school pollack te verleiden!
  \
  Schitterende visserij
  Tot in de late uurtjes
  80+ers met runs om bang van te worden!
  Doubletje
  Keep the engine going!
  Spectaculaire plaatjes!
  In Nederland een uitzondering, daar de regel
  Wie is er knapper?
  Groet, Thomas
 • Meters maken!

  Meters maken!

  Op vrijdagmiddag via google maps een plek geprikt ergens in het land. Het werd Etten-leur. Een mooi water om te bevissen tijdens een weekendje kayakvissen. Tom-tom ingesteld en gaan. De kayak kan je bijna overal te water laten, dus een parkeerplaats opgezocht en de kayak te water gelaten. Het was zeker 3 kilometer varen voordat ik op de hoofdwatergang uitkwam. Hier bleken de rietkragen beschutting te bieden aan de snoek. Na een half uurtje trollen klapte er op een nieuw oranje plugje een klein snoekje. Vervolgens iemand langs de kant gesproken en volgens hem moest ik in de havens zijn, daar moesten de snoeken zitten. Dus zijn tip opgevolgd en in een kom bij een fabriek haakte ik iets waarbij alle zeilen bijgezet moesten worden. Snel de tweede hengel binnengehaald en toen kon het gevecht beginnen. Het moest hier gaan om een flinke dame, want ik kreeg na een half uur nog steeds geen glimp van haar te zien. Een slome, maar toch sterke run, op een spro plugje van 7 cm, met kleine haakjes maakte mij toch wat zenuwachtig. Even later liet ze zich zien en toen wist ik het, het gaat om een metersnoek! Maar ze gaf de moed nog niet op en verdween weer in de diepte. Ik had helaas geen schepnet bij, alleen mijn lipgrip. Normaal gesproken kun je hier prima mee uit de voeten, maar toen ik de lipgrip in haar bek deed ging ze tollen als een krokodil. Toen scheurde haar kaak uit, even later nog een poging gedaan, maar deze vis van naar schatting 1.20 meter en 15 kilo moest gewoon terug, ik wilde haar niet nog meer toetakelen. Deze dag was ten einde en na een lange terugreis naar de auto ben ik vertrokken naar Gorinchem, hier bleef ik slapen bij een vriend om de volgende dag de Lingewaard te gaan bevissen.

  De zondag begon wat fris, maar eenmaal op het water werd de kou minder. Na nog geen 10 minuten op het water pakte ik al een mooie roofblei op de savagegear plug. Wat een geweld, het heeft wat weg van zeebaars, maar toch weer net anders. Het zijn vaak lange runs die niet te stoppen zijn.

  Daarna de gehele Lingewaard afgevist op zoek naar die volgende metersnoeken. Na verloop van tijd wist Niek een 5 tal snoeken achter elkaar te vangen. Hij ving er zelfs 2 in een tijdsbestek van 2 minuten!

  Ik ving tussendoor een baarsje van mooi formaat.

  Daarna nog wat afgesloten plasjes afgevist, maar hier gaf de vis niet thuis. Toen op de terugweg kwamen we langs dezelfde plek waar ik eerder de roofblei ving. En daar miste ik er direct weer een! Het leek wel of hij direct naar de andere plug ging, want daar klapte er weer een op.. en wat voor 1, en hoe! Na tiental verwoede pogingen om de roofblei boven water te halen bleek de vis gehaakt te zijn in de staart! Het was een waar monster, naar schatting was de vis zeker 80 - 85 cm! Maar als ze in de staart gehaakt zitten geven ze niet snel op, ze blijven de power hebben om weg te zwemmen! Nog enkele pogingen gedaan om de vis uit het water te krijgen, maar dit mocht helaas niet lukken. Toen maar weer verder hetzelfde talud afgetrold en jawel daar haakte Niek ook een roofblei, maar deze schoot los. De hengel verdween bijna in de plomp! Even later mocht ik nog een kleinere variant vangen. Wat een spectakel! Op naar de zeebaars!

  Groet, Thomas

 • Cabo Verde

  Cabo Verde

   

  Na Curacao was Kaapverdië aan de beurt om te bevissen, na een lange vlucht met 2 tussenstops kwamen we na ruim 8 uur aan op Sal. Een van de kleinste eilandjes van de Kaapverdische eilanden. Eenmaal aangekomen in het resort, gelijk een bezoekje gebracht aan het strand. De reisleidster had al verteld dat er vaak hoge golven staan aan de westkust van het eiland, welke je benen kunnen breken. Maar dit gelooft natuurlijk niemand, totdat je het zelf meemaakt. Eenmaal in het water bleek dat het water echt een enorme kracht had, iets wat we hier totaal niet kennen in die zin. Maarja er moest toch gesnorkeld worden om te kijken wat de kansen waren voor de visserij. Dus na wat gesukkel toch door de golven gekomen en genoten van een prachtige onderwaterwereld.

 • Bon Bini!

  Na een lange vlucht van 10 uur, gelukkig zonder vertraging stapten we in een Caribisch klimaat van 30 graden. De bestemming was Curaçao, een klein eilandje voor de kust van Venezuela, naast Bonaire en Aruba. Het was de eerste keer, dus zonder enige viservaring toch maar wat spulletjes meegenomen. Een reishengel van 4.25 meter die precies in de koffer past en een spinhengeltje waar ik zelf een koker voor had gemaakt van pvc. Een grote molen, een kleine molen, wat extra spoelen, lood, haakjes, lijn, in totaal al 10 kilo visspullen.

   

 • Eerste kayakforumdag

  Eerste forumdag een groot succes!

  Eindelijk was het dan zover, de eerste kayakvisdag van Nederland. Auke en ik hadden al een tijdje het idee voor het organiseren van een dag waar alle kayakvissers in Nederland hun hart op kunnen halen. 5 Juli om 11.00 kwamen er dan ook 16 kayakvissers naar de Schelphoek in Serooskerke voor de eerste forumdag.