HSV Westkapelle  HSV Westkapelle

Nu we allemaal weer een beetje in het gewone ritme zitten is het een mooi moment om eens terug te kijken op het WK voor teams, en hoe Westkapelle 2 dat ervaren heeft.

 

 

Wat ons eigenlijk als eerste opviel is hoe groot het aanzien van zo'n WK is in Spanje en omstreken. Er wordt groots uitgepakt bij de openings en sluitingsceremonie, en het lijkt of kosten noch moeite gespaard worden.

WKTeams 5

 

Ook qua verslaggeving in de diverse media is er een groot verschil met Nederland, dit ging zover dat er tijdens de weging foto's van handgeschreven uitslagen het internet op werden geslingerd. (Van mijn buurman, ik schreef te slecht..)

 

Qua organisatie was alles behoorlijk strak geregeld, het aas werd via loting uitgegeven, en de kisten, haken en aas werden op het strand nogmaals gecontroleerd.

Enig puntje van kritiek wat je zóu kunnen hebben is dat er nauwelijks een andere taal dan Spaans gesproken wordt, maar dat kun je de organisatie niet verwijten vind ik. Bij de officieele gebeurtenissen werd alles in het Engels, Frans en Spaans gedaan.

Verder, qua vissen was het voor ons natuurlijk behoorlijk aanpassen. Je maakt kennis met zaken die voor de Nederlandse kust niet of nauwelijks spelen. Éen daarvan is het afvissen van diverse waterlagen. Wat bij ons enkel gebeurt als er geep of fint zit moest je daar altijd doen. lange lijnen, korte lijnen, met of zonder drijvers, het was elke keer weer zoeken. Ook het werken met lichtgevend spul kon serieuze verschillen geven, zie ook dit artikel.

WKTeams 6

Ook de vissoorten zijn compleet anders. Herrera, sargo, mormora etc..

Wat door ons allen als zeer positief werd ervaren was het vissen met (zeer) dunne lijnen. 0.16mm hoofdlijn heeft zelfs voor verstokte "touw" vissers als ik veel meer voordelen dan gedacht. Iets waar we uiteraard thuis ook mee gaan experimenteren.

Uiteraard zijn de gebruikte onderlijnen ook behoorlijk anders dan hier. Om te beginnen is de minimum haakgrootte daar slechts 5mm, tegenover 7mm hier. En dat maakt veel verschil!

Ook wordt daar veel minder vaak met 3 haken gevist, wat je meestal zag waren lijnen met 1 haak boven en 1 haak onder. Zo vis je namelijk op 2 niveaus tegelijk.

Nu ik het toch over onderlijnen heb, wil ik onze sponsor "Hengelsport Zuiderduin" een groot compliment geven. we hebben namelijk daar ter plaatse NIETS hoeven kopen! Alle spullen nodig voor het vissen in de Middelandse zee zijn gewoon in de Joossesweg verkrijgbaar!

 

Tot zover over de technische kant van het vissen..

Hoe ervaar je verder zo'n week?

Feitelijk doe je weinig anders dan vissen, onderlijnen knopen, eten en slapen.

Ter illustratie hier het dagschema:

8:00 Opstaan, wakker worden en douchen (niet per sé in die volgorde)

9:00 Ontbijt

10:00 Visspullen uitpakken, verzorgen, onderlijnen knopen, etc.. Gemiddeld 2.5 uur..

14:00 Lunch

15:00 Momentje voor jezelf

16:15 Spullen gereedzetten en klaarmaken

17:00 Aas ophalen in tent organisatie

17:30 Bus inladen en vertrek naar strand

19:00 Aanvang wedstrijd

23:00 Einde wedstrijd

23:45 Aanvang weging, tot ongeveer 00:30

Terug naar hotel en nabespreking :)

Nabespreking..Spullen verzorgen, het blijft behelpen

 

Overigens moet gezegd dat het niet alleen hard werken is, in dit schema is ruimte genoeg om een kleine break te doen. Gewoon ff een biertje doen en een potje 'stom lullen"..

 

En het vissen dan?

Tja, een 10e plaats. (Gedeeld 9e) . Op papier niet echt een uitslag waar je gelukkig van wordt.

Toch zijn we dat wel.

Vooraf wisten we al dat je tegen de lokale teams weinig tot geen kans hebt. Een compleet andere visserij, compleet ander water met nauwelijks getijverschil, ander aas etc.

Het ging er dus om hoe snel we ons konden aanpassen. Daarvoor waren we al eerder vertrokken, om twee avonden te kunnen oefenen. Echter, deze twee avonden was het compleet ander weer, dus het enige wat we wisten was dat lange lijnen bij harde wind in de knoop gaan :(

Ik denk dat we eea toch goed hebben opgepakt, en de ervaringen van de dag ervoor goed verwerkt hebben. We zijn zeer zeker niet naar huis gevist, wat sommigen vreesden. Uiteraard kom je qua kennis gewoon te kort daar, wat je in je thuiswater  automatisch doet moet je daar eerst uitvinden.

Eea wordt ook nog eens bewezen door de mooie 8e plaats individueel van Jarno.

WKTeams 4

 

En verder ?

Verder kijken we terug op een voor ons zeer geslaagd WK.

Buitengewoon gezellig, een heel goede sfeer in het team, serieus als het moest, ontspannen als het kon, kortom veel genoten.

Om alle anekdotes op te schrijven is het internet te klein, maar we zullen er af en toe wel éen vertellen...

 

We willen de volgende sponsoren vanaf deze plaats hartelijk bedanken dat zij hun bijdrage hebben willen geven hiervoor:

AlkuPlus

Vakantiepark de Meerpaal

Minderhoud taxatie- en adviesbureau

Hengelsport Zuiderduin

 

En zeker niet te vergeten H.S.V. Westkapelle zelf, én Sportvisserij Nederland!

 

Team H.S.V. Westkapelle bedankt u allen hartelijk voor uw bijdrage!

 

Peter Slabber

Jan Minderhoud

Jarno Minderhoud

Erik Brouwer

Eddie Elzinga

Adriaan Dronkers

 

 

Voor het archief:

Uitslag teams

Uitslag individueel